Network Menu

Arizonas historia

Arizona är verkligen the Wild West. När man såg Vilda Västern filmer på svart-vit TV i Sverige på 1960-70 talen så var många av dem filmade i Arizona.

Här i Arizona har indianerna bott sedan urminnes tider. Idag finns här många indianreservat, med Navajo, Hopi, Hualapai, Apache, Havasupai och andra Indian stammar över hela staten.  Sinaguas, deras förfäder eller urindianerna, byggde stora civilizationer med s.k. ”cliff dwellings,” alltså hus som var byggda inne i bergen. Montezuma Castle, som byggdes för 800 år sedan nära Sedona, är ett av de mest kända.

I Phoenix området levde Hohokam urindianer vid ungefär samma tid. De var jordbrukare och byggde väldigt imponerande kanalsystem för att hjälpa till med bevattningen. Deras ättlingar är Pima indianerna, som fortfarande lever och arbetar på the Salt River Reservation, som ligger öster om Scottsdale och har 5 000 innevånare. Det är, som med alla andra indianreservat, en självständig stat med eget parlament och egna lagar. En av indianernas största inkomstkällor är de många olika kasinon som finns i Arizona. Flera ligger i och omkring Scottsdale och Phoenix, på de olika indianreservaten. Ett av dem är Wild Horse Pass, dit man får komma under en av utflykterna under VM 2015.

De första Europeer som kom till Arizona var Spanjorer som kom söderifrån, från Sydamerika, i mitten av 1500 talet. Arizona var del av Mexico ifrån början av 1800-talet. Efter Mexikansk-Amerikanska kriget i 1848 blev de största delarna av Arizona del av USA. Arizona hade värdefulla mineraler och en del pionjärer kom för att leta guld och silver, men hittade mest koppar. Året 1863, under Amerikanska inbördeskriget, bildades ”the Territory of Arizona”. Det byggdes flera forts runt om i Arizona och folk började bosätta sig här. De flesta ägnade sig åt jordbruk, fiske och jakt, men det var en svår och osäker tillvaro, med många strider med indianer.

Efter att inbördeskriget slutade kom många amerikanska soldater västerut för att försvara nybyggarna mot indianerna. Indianerna drevs bort till de nybildade indianreservaten och nybyggarna tog över mark där indianerna hade levt och arbetat på. När järnvägen kom till Arizona på 1880-talet blev det lättare för folk att komma hit och bosätta sig. De flesta livnärjde sig på bommulsodling, citrusodling, koppargruvor och ”cattle”, dvs kohandel.

Arizona fick sitt Wild West rykte i slutet av 1800-talet, när folk kom för att leta silver och guld. Där var mycket man kunde bråka om, såsom gruvrättigheter, vattenrättigheter, spel (gambling) rättigheter osv. Staden Tombstone, söder om Tucson, är en av de mest välkända Western städerna. Den hade över 10 000 invånare och var en hektisk stad ända till 1929, när den stora depressionen startade. Många Hollywood westerns har blivit filmade i det området.

Där finns många sådana ”Ghost Towns”, eller spökstäder, runt om i Arizona, som beboddes av folk som letade efter guld, silver och koppar. Men när gruvorna inte hade mer guld, silver och koppar så flyttade folk vidare och städerna lämnades till sitt öde i den starka solen. Jerome, nordväst om Phoenix, är en av de städerna som är ett populärt turistmål.

Arizona blev en officiell delstat av USA året 1912. Redan 1912 fick kvinnor lov att rösta i staten, 8 år innan kvinnor fick rösta i federala val. Arizona hade många invånare som kommit från Mexico och Sydamerika, men de hade väldigt lite inflytande i politiken.

Den stora depressionen, ”The Great Depression”, hade svåra effekter för Arizona, som för resten av landet. Det var inte förrän Roosevelts New Deal projekt kom igång, 1933, som det började  bli lättare för Arizonabor.  The Hoover Dam byggdes på gränsen från Arizona till Nevada. Den är byggd vid The Colorado River och fördelar flodens vatten till Arizona, Nevada och Kalifornien.

Under andra världskriget fanns det flera militärbaser över hela Arizona. Federala regeringen spenderade mycket pengar och Arizonas ekonomi blev starkare. Industrin var fortfarande koppar, citrus, bommull och ”cattle ranching”, men turism blev en viktig del av ekonomin också.

Många människor som hade kommit till Arizona med militär och annat under andra världskriget flyttade efter kriget till Arizona. Vädret är behagligt nästan hela året och det är relativt billigt att bo här. Befolkningen växte från 700 000 innevånare år 1950, till över 5 miljoner invånare år 2000. De flesta inflyttade bosatte sig i Phoenix området. Många stora företag etablerade sig i Phoenix området, som kallas ”The Valley of the Sun”. Bland företagen fanns Motorola, Goodyear Aircraft, Honeywell, och IBM.

Trots att Arizona är har bara 6 miljoner invånare, så har den producerat åtskilliga nationella ledare från båda politiska partier.  Två republikanska senatorer, Barry Goldwater och John McCain, var presidentkandidater (1964 respektiv 2008), men båda förlorade. 1981 blev Sandra Day O’Connor den första kvinnan vald till den amerikanska ”Supreme Court”.

Lone Sentry at Coronado Monument

Lone Sentry at Coronado Monument
(Creative Commons Attribution 2.0 Generic license)

Många pensionärer har flyttat till Arizona från de nordliga staterna, pga det behagliga vädret och relativt låga boendekostnader.  Det finns många ”master planned communities”, som är byggda just för aktiva pensionärer, med golfbanor, pooler, promenadomraden och aktiviteter som tilltalar aktiva, äldre människor. Det blir väldigt varmt i de flesta delar av Arizona under sommar månaderna. Många av de pensionärer som bor här är så kallade ”Snowbirds”. De reser norrut under sommarmånaderna och kommer tillbaka i oktober igen.

Arizona har stor illegal immigration från Mexico, eftersom delstaten gränsar mot Mexico i söder. År 2010 drev Arizonas guvernör igenom en lag för att hantera illegal immigration. Många ansåg lagen som mycket hård så Arizona fick mycket kritik och uppmärksamhet för den, både från nationellt och internationellt håll.

Befolkningen i Arizona ökar varje år, framförallt tack vare inflyttning från andra stater och immigration från Mexico. Vädret, låga levnadskostnader och hög livskvalitet spelar stor roll. Arizona har många nationalparker och det finns mycket att göra och se utomhus hela året.

Text: Suzanne Southard