Network Menu

Ett besök i Tucson, ”den gamla byn”

[Från SWEA Arizonas blad, våren 2000]

Text: Karin Sammartino

Downtown Tucson with the University of Arizona in the background

Downtown Tucson with the University of Arizona in the background
(CC BY 3.0)

Tucson är en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i USA och väl värd ett besök. Många civilisationer har satt sina spår på staden — indianer, spanjorer, mexikaner och pionjärer, vilket definitivt bidrar till dess charm. Mycket av ”downtown” ser man bäst till fots. Börja med ett besök på Tucson Convention and Visitors Bureau, 130 S. Scott Avenue, (ett kvarter öster om Stone och ett och halvt kvarter söder om Broadway). Där kan man få broschyrer och en karta över en fotvandring genom de äldsta kvarteren.

Spanjorerna byggde ett inhägnat presidio här 1776 och många av de historiska adobe-byggnaderna är bevarade. La Casa Cordova är del av Tucson Museum of Art och visar hur det var att bo i Tucson för 150 år sedan, innan det fanns luftkonditionering! Alldeles bakom konstmuseet ligger ”Old Town Artisans”, som består av en jättemysig terrass-trädgård med alla möjliga intressanta små butiker runt omkring. Har man nu hunnit bli hungrig kan man äta lunch på uteserveringen. En annan trevlig restaurang är ”Cafe Poca Cosa” som t.o.m blivit omskriven och bejublad i New York Times. Den ligger på hörnet av Broadway och Scott, mitt emot turistbyrån, och serverar mexikansk mat. ”The Chefs plate” har 3 eller 4 smakprov från dagens meny och man tar en chans, men jag har aldrig blivit besviken på mitt val.

Efter lunch rekommenderas ett besök pa University of Arizona. Parkering är ett problem så det bästa a
är att parkera i garaget i hörnet av Speedway och Park Avenue. Darifrån kan man sedan gå i en tunnel under Speedway till ”Center for Creative Photography” där man kan se verk av Ansel Adams, W. Eugene Smith, Edward Weston, Richard Avedon m.fl. Mittemot ligger sedan University of Arizona’s konstmuseum där det finns konstverk av Tintoretto, Rodin, Degas, Henry Moore och Pablo Picasso. Inträde till båda utställningarna är gratis.

Själv tycker jag att två dagar är minimum för ett besök i Tucson. Nu när många vinterbesökare drar sig norrut så går ju hotellpriserna ner betydligt och det finns mycket att välja mellan; från jättetjusiga ”resorts” till vanliga kedjemotell. Man kan också tälta som vi just gjorde den här fina aprilveckan! Vi valde Gilbert Ray, en campingplats väster om Tucson nära Saguaro National Monument, Arizona-Sonora Desert Museum och Old Tucson Studios. Det är väldigt vackert därute, man tältar mitt ibland de stora kaktusarna och solnedgångarna är obeskrivligt vackra. Vi hade planerat att hajka i Sabino Canyon, som ligger i östra delen av Tucson och som är ett av de populäraste naturområdena i staden. Man kan köra till Visitors Center, men därifrån får man antingen gå eller ta buss upp till början av stigen. Den mest omtyckta vandringen är upp till Seven Falls, där sju olika vattenfall faller i kaskader nerför bergsklipporna!

Nu var det dock för varmt att gå nere i dalen tyckte vi, så vi bestämde oss för att fortsätta pa Grant Road, Tanque Verde och sedan vidare upp Catalina Highway upp till Mount Lemmon. Det ar 30 miles upp till toppen, som ligger på 9.175 fots höjd, och det blir en stor förändring i vegetationen, från kaktusar till tallar , granar och aspar. Det låg t.o.m snö kvar i backarna upp mot toppen! Vi valde att vandra i Rose Canyon pa 6.000 fots höjd, där temperaturen var ungefär 10 grader svalare än nere i dalen. Stigen slutade vid en liten sjö, där några fiskare provade sin lycka. Forell är en av fiskarterna som inplanteras där varje år. Vi åt vår medhavna lunch där och lyssnade på fåglarna som gav eftermiddagskonsert. Efteråt fortsatte vi med bil upp till Summerhaven, ett litet bostadsområde där det finns ett par caféer, postkontor, bokhandel etc. Ett ställe är speciellt känt for hembakade pajer av olika slag, så vi måste ju prova på det!

Pa vägen tillbaka till Phoenix kan man passa pa att besöka DeGrazia’s studio, som också ligger i den här delen av Tucson (i hörnet av Swan och Skyline Drive). DeGrazia byggde också en kyrka där, med hjälp av några Yaqui indianer för att hedra Father Kino, som ju etablerade flera missioner i Arizona och Baja Kalifornien på 1700-talet. Inträde här är också gratis och galleriet är öppet varje dag utom jul, påsk och Thanksgiving.

Som sagt, vare sig ni har besök av släkt och vänner eller bara letar efter något att göra själva, Tucson är väl värt ett besök!

Sabino Canyon panorama

Sabino Canyon panorama
(Public domain via Wikimedia Commons)