Network Menu

Min ökenträdgård

Gullvi Samuels tradgard 8Text: Gullvi Samuels

Från: SWEA Arizonas blad, 2008

Oktober och november är en härlig tid här. Kolla in blomprakten på Home Depot eller någon annan planthandel. Nu är det dags att plantera de årliga blommorna!

När vi fick veta att vi skulle flytta till Arizona för 10 år sedan blev vi jätteglada. Det var inte ails svårt att lämna huset i New Jersey. Det enda jag skulle sakna av ”the Garden State” var min trädgård. Men det var spännande med ett nytt hus och nytt klimat. Och att börja helt från början med att planera var en stimulerande utmaning.

Vi anlände mitt i sommaren, så medan Jack arbetade hade jag gott om tid att sitta på biblioteket och studera bilder och läsa om ökenväxter. De måste ju klara sommarvärmen och använda så lite vatten som möjligt. Vi fick en lista från vår hemägarförening på växter som är tillåtna att plantera i vårt område. Även om man får ha några kvadratmeter gräsmatta tyckte vi inte det var värt besväret med att klippa och vattna, sa det fick bli ökenträdgård. Palmer får vi heller inte ha, tyvärr, för om något är exotisktsa uar det palmträd, tycker jag.

Gullvi Samuels tradgard 2Vårt tomt var helt kal och tom och jag kunde inte vänta att få in lite grönska. Nuförtiden hinner vi inte med att klippa så snabbt som alit växer. Vi hade ingen utritad plan från början, utan trädgården kom till med något nytt varje år. Första året satte vi in ett par träd. Vi planterade en mesquite för skugga mot västersolen, acacia och palo verde mot grannens tvåvåningshus bakom oss och min dröm, eft citronträd, som bar frukt redan första aret. Vilken härlig känsla att gå ut och plocka en färsk citron till laxbiten. Vänner och bekanta gav mig sticklingar och buskar från sina trädgårdar. I början gjorde jag samma misstag som många gör, dvs man planterar små buskar alltför tätt. De växer snabbt och man får gallra ut. Men man lär sig av sina misstag. De tråkiga murarna viii man dölja med något grönt, och varje år tillkom en buske här och en ranka där, och så växte trädgården fram.

Vår tomt vätter mot norr, sa vi ville ha en sittplats i solen pa vintern. Eftersom marken sluttade lite grann, blev det utgrävt i ett hörn så vi kunde lägga cement, och all den jorden blev lagd i en hog ”tills vidare”. Sedan planterade vi yucca, agave och kaktusar pa kullen. Jack lade stenar for att hålla jorden på plats, och så blev det hela en egen liten intressepunkt. Ett år byggde vi ett litet vattenfall for att förvilla bort trafikljudet, och det är så rogivande att lyssna på porlet.

Gullvi Samuels tradgard 4Nu är jag nöjd med resultatet, och blir väldigt glad när mina vänner ger mig uppskattande kommentarer om min trädgård. Jag sitter ofta ute och njuter av fågelsången och lugnet. Den lyckliga känslan man erfar när en Lady Banks Rose är överfull av blomster, eller när en liten kaktus, som vanligtvis ser ut som en klase svarta igelkottar, plötsligt slår ut i stora vita trumpetblommor, det går inte att beskriva. Från september till februari har jag rosa blommor pa min klängväxt pa muren utanför mitt köksfönster. Det fina med en trädgård är att det alltid förändras, det blommar och vissnar vid olika tider, och man kan bara inte göra fel. Vissa växter, som t.ex. lantana och oleander, är tacksamma, de blommar nästan jämt.

Pricken över i:et i alla trädgårdar är de årliga blommorna. Etter de Iånga heta somrarna, när alia planter i krukorna dött ner får man varje oktober energi och planteringslust. Jag har massor med blommor i krukor, och mina favoriter är pelargonier, petunior, lejongap, lobelia och allyssum. De fiesta klarar av en enstaka frostnatt. Örter odlar har jag också i krukor. Även om jag kanske inte använder dem i matlagning så ofta, sa nyper jag gärna av en bit basilika eller timjan och krossar mellan fingrarna och sniffar på. På en kurs om krukodling fick jag lära mig att blandningen av jorden blir best av lika delar krukjord, torvmull (peatmoss) och pimpsten (pumice, finns hos t.ex. Baker’s Nursery). Kaktus och liknande växter behöver 2-3 delar pimpsten mot en del krukjord.

En del växter sprider sig snabbt och jag har svårt för att slänga bort något som lever. Mina agaveplantor har fått många avläggor, och jag delar jättegärna med mig om någon är intresserad. Själv har jag fått många av mina växter från vänner; bouganvillea och lantana från Eva Barchas, aloe vera från Mona, agave från Anna-Lena, kaktusar från Suzanne och Eva Bernstein och en oleander från Synnove. Jag tänker på dem alla när jag går min runt i min trädgård.

Ogräs är ju något oundvikligt man måste ta hand om. En gång om året strör vi ut över hela trädgården ett gult pulver, Preen, och det gör att frön inte börjar gro. Det hjälper väldigt mycket, och det lilla som ändå växer kan man lätt dra upp.

Det finns många bra broschyrer med lärorikt material och fina bilder tillgängliga gratis från Arizona Municipal Water Users Association (AMWUA.org) , t.ex. Landscape Plants for the Arizona Desert och Plants for the Desert Southwest. Det finns en liten bok som heter Xeriscape från Arizona Dept. of Water Resources.