Network Menu

Scottsdale, Arizona

De första invånare i Scottsdale, Arizona, var ”The Hohokam”, urindianer, som levde 2000 år före Kristus enligt Arizona’s historia. De var jordbrukare och väldigt bra på att bygga kanaler, så att de kunde få bevattning för sitt jordbruk. De kanalerna finns än idag. Pima indianerna är ättlingar till Hohokam indianerna. De har ett stort Indian reservat öster om Scottsdale som heter Salt River Reservation. Där är ca 7 000 indianer som arbetar och bor på reservatet. Många av indianerna jobbar på Casino Arizona och Talking Stick resort, som ligger precis på gränsen till Scottsdale.

Winfield Scott, en US Army kaplan, kom till Arizona år 1888. Han köpte en bit land, som nu kallas Scottsdale. Nybyggare kom och planterade citrus, korn och andra grödor. De flesta nybyggarna flyttade från nordöstra USA och ”The Midwest”. Många av dem var utbildade och uppskattade kultur och utbildning.

Den första allmänna skolan i Scottsdale startades 1896. Konstnärer och författare kom hit och folk som behövde sol och värme för sin hälsa kom också. Det första resort hotellet, Ingleside Inn startade 1909. Det året byggdes även “The Little Red Schoolhouse”. Idag är det hem åt Scottsdale historical society.

The Little Red Schoolhouse in Scottsdale, AZ

The Little Red Schoolhouse in Scottsdale, AZ
(Creative Comons license)

Tack vare kanalerna, så fanns det bevattningsmöjligheter för jordbrukarna. “Cattle Ranching” (kohandel) var också en popular sysselsättning och Scottsdale fick snart namnet, “The West’s most Western Town”. Flera av de tidigare invånarna ägde stora landområden som var “cattle ranches”, fyllda med “cowboys” och “cattle drives” ända in på 1950-talet.

Under den stora depressionen på 1930-talet kom många konstnärer och arkitekter till Scottsdale. Den mest kända av dem var Frank Lloyd Wright. 1937 köpte han och hans fru land vid foten av McDowell Mountains och byggde Taliesen West. Där samlade han arkitekt studenter under vintermånaderna, när det var kallt i Wisconsin, där Taliesen, hans ursprungliga studio och arkitektskola, låg. Skolan finns även idag, och Taliesen West är ett populärt turistmål.

Under andra världskriget hade flygvapnet en bas utanför Scottsdale, där 5 000 piloter fick sin flygträning. De som hade varit stationerade här tyckte om det behagliga vädret, och många kom tillbaka och bosatte sig här efter kriget. Området kring flygbasen kallas idag Scottsdale Airpark. Många företag har sin verksamhet i det området, eftersom det är lätt att komma och åka iväg med företags- och privata flygplan från Scottsdales flygplats.

År 1951 öppnade Motorola en fabrik utanför Scottsdale. Det var början på en teknologi industri som fortsätter att växa i Scottsdale idag.

Scottsdale blev en officiell stad 1951 och hade då 2 000 invånare. Ett år senare skrev Life Magazine artiklar som listade Scottsdale som en av de städer i USA med bästa livskvalitet. Staden fick en inflyttnings rush. 1960 bodde 10 000 här och 1970 hade det växt till 70 000 invånare. Staden växte åt alla håll och idag har Scottsdale 225 000 invånare.

Thompson Peak in the McDowell Mountains

Thompson Peak in the McDowell Mountains
(CC BY-SA 3.0)

Redan på 1950-talet ordnade stadens invånare att de nationella baseball lagens traditionella vårträning skulle hållas här. Den första “All American Arabian Horse show” organiserades också. De traditionerna fortsätter även idag. Under de behagliga vintermånaderna finns det många bilshower, hästshower, bilauktioner och annat att besöka här. De attraherar många besökare från alla delar av landet.

Med alla besökare behövdes det hotell och konferensanläggningar. Idag är Scottsdale känt för sina 4- och 5-stjärniga resorts och fina golfbanor. Phoenix Open, som spelas i Scottsdale varje januari, har fler besökare än någon annan golftävling i världen. Scottsdale är idag en popular turist ort och får över 6 miljoner besökare varje år. Många företag lägger sina konferenser här tack vare det behagliga vädret och tillgången till många fina golf banor och hotell.

Scottsdale är mån om sin vackra öken natur. McDowell Mountains Sonoran Preserve är 36.000 acres av skyddat land som inte får bebyggas. Vandring, “mountainbiking” och ridning är väldigt populärt bland Scottsdalebor. Camelback Mountain, som ligger mitt i Scottsdale är ett berg som många vill bestiga. Alla är inte förberedda på utmaningarna och varje vecka får någon klättrare hämtas av räddingshelikoptrar. Webbplatsen Arizona Hiking har mer information för den som tycker om att vandra.

Många företag har etablerat sig i Scottsdale, tack vare ett förmånligt affärs klimat. Det är relativt billigt att bo och arbeta i Scottsdale jämfört med andra storstäder i USA. Scottsdale är bland de 100 största städerna i landet, men har lyckats behålla sin småstadskaraktär. I gamla staden, Old Town, finns ett rikt kultur- och restaurangliv. Många konstgallerier, barer, restauranger och nattklubbar ligger i de välbesökta kvarteren.

Scottsdale Arts District, adjacent to Old Town, showcasing Ed Mell's sculpture Jack Knife

Scottsdale Arts District, adjacent to Old Town, showcasing Ed Mell’s sculpture Jack Knife
(CC-By-SA-3.0)

Scottsdale har blivit en studie i kontraster. Man kan rida på häst genom den vackra öknen på morgonen och gå på ett av de bästa moderna museerna i landet på eftermiddagen: Scottsdale Museum of Contemporary Art.

Med den befolkningstillväxt som har skett sedan 1950-talet har nu Scottsdale vuxit ihop med Phoenix, som är Arizonas huvudstad. Scottsdale Road är den officiella gränsen mellan städerna, men i realiteten har de vuxit ihop. Många barn bor i Scottsdale men går i Phoenix allmänna skola och vice versa. Likaså bor många människor i Phoenix, men jobbar i Scottsdale eller någon av de andra småstäderna och vice versa. Phoenix metro område kallas “The Valley of the Sun” i dagligt tal. Många små och mindre städer ligger i denna dalen mellan de vackra ökenbergen. I genomsnitt har Scottsdale 314 soldagar per år, så namnet är passande. Medeltemperaturen är 29° C på dagen och 17° C på natten!

Text: Suzanne Southard