Network Menu

Sedona, Arizona

Sedona, Arizona, early morning, setting moon

Sedona, Arizona, early morning, setting moon
(Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication)

Sedona är en liten stad med 10 000 invånare, belägen 2 timmar norr om Phoenix och 1 timme söder om Grand Canyon. Den är känd för sina vackra röda berg och är ett populärt turistmål, både för sin vackra natur, vandringsmöjligheter och “vortex”-platser. Det är också en trevlig liten stad med många konstgallerier.

Redan för 6 000 år sedan bodde urindianer i Verde Valley, området kring nuvarande Sedona. De jagade storvilt i området. För ca 1 000 år sedan beboddes det av en mer avancerad kultur, som kallades Sinagua-folket. Dessa urindianer byggde ”pueblos” och ”cliff dwellings” i de röda bergen och i öknen runt omkring. Flera av dem finns fortfarande idag. Montezuma Castle är ett av de mest kända klipphusen.

Sinagua-folket (sin agua betyder ”utan vatten” på spanska) var duktiga på odling med sparsam bevattning, där de tog vara på monsunregnen istället för traditionell bevattning. De förstod astronomi och gjorde vackra korgar, keramik och smycken. De bedrev handel med ”Mesoamerikanska” kulturer vid Stillahavskusten, i Mexico och Centralamerika. Dessa mångsysslare försvann från området kring 1400-talet, samtidigt som Yavapai- och Apache-stammar flyttade in. Hopi-indianerna i norra Arizona är ättlingar till Sinagua-folket.

Red Rocks of Sedona with San_Francisco Peaks

Red Rocks of Sedona with San_Francisco Peaks
(CC-BY-SA-2.0 via Wikimedia Commons)

De första europeerna nådde Verde Valley år 1583, när spanjorer kom från Mexico för att leta guld och silver. De hittade bara koppar och red vidare. Senare hittades både guld och silver i staden Jerome, som ligger nära Sedona.

Efter Amerikanska inbördeskriget kom militären till området, för att man ville ta kontroll över naturresurserna som de ädla metallerna utgjorde. ”The Territory of Arizona” bildades 1863. Militära fort upprättades i området och pionjärer började komma till Arizona. De levde en hård tillvaro med fiske, jakt och jordbruk. Det blev ofta strider med lokala indianer i området. 1889 hade tillräckligt många pionjärer bosatt sig kring Sedona, så att ”The General Land Office”, skickade ut folk som lade ut gränser för staden. 15 familjer bodde då i området.

Efter att militären hade tvingat bort indianerna till reservat tog nybyggarna över frukt och grönsaksodlingar. Floden Oak Creek låg i närheten och gjorde det möjligt att bevattna odlingarna. Vissa odlade vin och andra började med boskapsskötsel. Frukt och grönsaker såldes i närliggande Flagstaff och Jerome.

En av de första nybyggarna var TC Schnebly och hans fru Sedona, ett ungt par som kom från Missouri till Oak Creek-området. TC Schnebly var en entreprenör som ägde land, hade en liten affär och ett hotell i sitt hem. Han byggde det första postkontoret och blev den första postmästaren. Generalpostmästaren i Washington DC, behövde ett namn för stationen. Både ”Oak Creek Crossing” och ”Schnebly Hill Station” ansågs vara för långa. Då föreslog Schneblys bror att staden skulle heta Sedona efter hustrun. Och det blev godkänt.

Idag är Sedona känt för sina vackra röda bergsformationer. Sedonas berg har bildats under miljontals år. Området har varit både havsbotten och kustland. Lager av sandsten formades. Erosion från vind, regn och smält snö har format Oak Creek Canyon, och barlagt lager av sediment, som skapade dessa spektakulära bergsformationer.

En av de mest kända bergsformation är Cathredral Rock. Enligt gammal cowboysägen var det platsen där allmänna hängningar utfördes. Här hängdes många boskaps- och hästtjuvar. Bergsformationen kallades därför Courthouse Butte, och den riktiga Cathedral Rock låg sydost om den, nära Bell Rock. Men en kartograf, som inte var uppfödd i Sedona, förväxlade namnen på Courthouse Butte och Cathedral Rock på en karta, och så har det förblivit sedan dess. Idag är Cathedral Rock en av de mest populära platserna att fira bröllop i Sedona. Den finaste och en av de mest fotograferade vyerna av Cathedral Rock får man från Red Rock Crossing.

Chapel of the Holy Cross, Sedona, AZ

Chapel of the Holy Cross, Sedona, AZ
(CC BY-SA 3.0)

Sedona har i många hundra år ansetts vara en helig plats av indianerna. Även idag håller vissa indianstammar ceremonier här. Det sägs att Sedona är en Vortex. Med det menas en plats som “drar in mot sitt center allt som finns runtomkring det”. Det finns flera speciella platser inom Sedona som anses ha mer vortexenergi än andra. Folk besöker de här platserna för att känna energin och meditera. Vissa människor får ny insikt, andra känner intensiv glädje och uppsluppenhet och andra mår fysiskt bra eller känner spirituell klarhet.

Tlaquepaque Arts & Crafts Village ligger mitt i Sedona. Det har varit ett kulturcentrum i Sedona sedan 1970-talet. Det är byggt som en traditionell mexikansk by. Här finns exklusiva konstgallerier, konstnärsstudios, små specialaffärer och restauranger. Det är ett mycket charmigt och välbesökt område.

När man har vandrat, mediterat och shoppat färdigt i Sedona så kan man köra norrut längs Oak Creek Canyon. Det är en mycket kurvig och vacker väg som leder upp till Flagstaff i norra Arizona.

Många Phoenixbor kör till Sedona på sommaren för att komma bort från den värsta värmen. Sedona är vanligtvis 10-20° svalare än Phoenix. På vintern kan Sedona få snö precis som de andra nordliga delarna av Arizona.

Text: Suzanne Southard