Network Menu

Sweor besöker vingårdar i Arizona Wine Country

[Från SWEA Arizonas blad, 2004]

Text: Ann Radström

Sonoita, Arizona

Sonoita, Arizona
(CC-BY-2.0 )

Med stor spänning träffades ca 15 Sweor vid åttatiden pa morgonen på Arizona Mills parkeringsplats för att börja färden i en fin turistbuss. Vi skulle plocka upp ett par Sweor till i Tucson ca 1.5 timmar efter avfärden från Phoenix. Petra Jacobi, som lagt upp vinturen, kunde tyvärr inte komma med så Maria Utagawa och jag själv fick sköta underhållning och lunch.

Efter ett par timmar anlände vi till den första vingården, som heter Sonoita Vineyards och ligger ca 5000 fot högt. Vingården öppnades 1983 av Dr. Gordon Dutt. Man odlar Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Mission, som har anor från 1600-talet. Här avnjöt vi en härlig lunch (tack Petra!) ute på terrassen med fin utsikt över 20 acres med vinplantor. Efter lunchen avsmakades de olika vinerna som produceras på vingården. En del inköp gjordes förstås!

Den andra vingården på programmet var Callaghan Vineyards i Elgin. Denna vingård anlades för ca 20 år sedan av Kent Callaghan. För $3.00 fick man ett fint vinglas och en hel del viner att välja pa. Vingården kallas Buena Suerte, som betyder ”good luck” och vinerna har haft lycka med sig, eftersom de har serverats i Vita Huset till presidenten. Här hittade nog de fiesta Sweor åtminstone ett favoritvin. Själv tyckte jag nog mest om Syrah 2002 vad det gällde de röda vinerna, men Kevins cuvé 2002 med 33% Sauvignon Blanc och 67% Malvasia gick heller inte av för hackor. Definitivt min favoritvingård under resan!

Sist men inte minst kom vi till The Village of Elgin Winery där vi serverades ett vin som heter Tombstone Red, en blandning av rött och vitt vin, kanske inte helt i allas smak, men förstås intressant. Detta vin lär säljas mest av alla Elgins viner.

Enligt AWGA, Arizona Wine Growers Association, lär det finnas 16 vingårdar i Arizona jämfört med 240 i Washington, 220 i Oregon och 1.300 i Kalifornien. Arizonas vinindustri bidrar med ca $20 millioner varje år till statens kassa. Inte dåligt! Ca 15.000 personer besöker de olika vingårdarna varje år. Man hoppas att det kommer att finnas 32 vingårdar år 2008. Då planerar vi en vintur igen, eller hur tjejer?