Network Menu

En tavla till Nationalmuseum


>>> Tillbaka till startsidan med listan över alla rapporter från VM2015


Agneta Nilsson och SWEA sätts på väggen i Sverige

Text: Pia Wennerth, SWEA Portland

Presentation av tavlan under festmiddagen; Foto: Li Ansefelt Thornton

Foto: Li Ansefelt Thornton

Ett porträtt av Agneta Nilsson, målad av hennes gode vän och konstnärinnan Inger Hodgson, kommer att ingå i Svenska Statens Porträttsamling på Gripsholms slott. Porträttet målades ”live” i Manhattan Beach under 2013-2014. Tavlan är målad i olja på linneduk med inlägg av bladguld, bladsilver, brons och aluminium. Inger Hodgson är utbildad på studio Charles Cecil i Florens, 1984-86, och arbetar i Höganäs och i Malibu (www.ingersportraits.com). En generös anonym donator finansierade målningen.

Det är en stor ära att bli accepterad och efter påverkan från Margaret Sikkens Ahlquist och Christina Moliteus har Nationalmuseum nu tackat ja. Svaret löd: Agneta Nilsson är en person som är väl värd att vara representerad i Statens Porträttsamling. SWEA International är en betydelsefull organisation för Sverige i världen och världen i Sverige. Det är mycket vänligt av SWEA att erbjuda en donation av Agneta Nilssons porträtt och vi tar gärna emot gåvan.

Tavlan avtäcktes vid festkvällen på Världsmötet i Arizona under allmänt jubel från de nära 200 samlade Sweorna från hela världen. Tavlan kommer att överlämnas till Nationalmuseum nästa sommar.


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.