Network Menu

Jeeptur i öknen


>>> Tillbaka till startsidan med listan över alla rapporter från VM2015


Spännande halvdagsutflykt i Sonoran Desert med Pink Jeep Tour

Text: Kickan Williams, SWEA South Florida

Jeeptur i öknen; Foto: Kickan Williams

Foto: Kickan Williams

Trots att detta bara var en halvdagstur, blev det nog den mest givande och skojiga utflykten för mig. Kanske hade de läckra rosa öppna jeeparna något att göra med det, eller vår trevlige, väl påläste och snygge guide Cory, som tog hand om 6 av oss i sin jeep. Med oss på färden var ytterligare en jeep och en stor SUV, båda med duktiga guider.

Sonoran Desert sträcker sig milsvitt över sydvästra Arizona, Kalifornien och nordvästra Mexiko. Vi betade av en liten bit i Arizona denna förmiddag, men oj, så intressant och lärorik utflykten blev. Samtliga guider var enormt kunniga och de pratade mycket, så det gällde att hänga med på allt de lärde oss under den hissnande ökenfärden i dammiga, knaggliga spår, där bara 4-hjulsdrivna fordon kan ta sig fram.

Jeeptur i öknen; Foto: Kickan Williams

Ocotillo; Foto: Kickan Williams

Vi stannade ofta för att studera de växter och örter som frodas i detta torra klimat. Öknen har cirka 330 dagar av solsken per år! Hur överlever denna växtvärld? De flesta kaktusar har veckade stammar som utvidgas och kan lagra regnvatten för att användas under perioder av torka.

Den mest kända kaktusen i Sonoran Desert är saguaro, med stora, träliknande pelare och ståtliga armar som sträcker sig uppåt. saguarokaktusen finns bara just i denna öken och är den största kaktusen i USA. Några andra växter som vi utforskade var mesqite tree, en ätlig ökenväxt med läkande egenskaper, vars grenar vi ofta använder för att få smak när vi grillar. Vidare palo verde tree med blommor i guld och grönt och Barrel Cactus, som ofta lutar mot söder och därför också kallas kompasskaktusen.

Vi kunde faktiskt ha tillbringat dagar i öknen utan att tröttna på allt spännande som fanns att upptäcka. Tack och lov behövde vi inte konfronteras med någon skallerorm eller skorpion, som det finns gott om här. Ingen cottontail bunny eller coyote visade sig heller denna dag. Dock var vi alla mycket nöjda med den spännande halvdagsutflykten.


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.