Network Menu

Navajo Nation samt Sedona, Grand Canyon


>>> Tillbaka till startsidan med listan över alla rapporter från VM2015


Efterresa till Sedona, Grand Canyon och Navajo Nation

Text: Annette Åsberg, vice ordf. SWEA International

Efterresa till Sedona, Grand Canyon, Navajo Nation; Foto: Ann-Sofie Cleverstam Wikstrom och Karin Parès

Foto: Ann-Sofie Cleverstam Wikstrom och Karin Parès

Ett världsmöte är inte ett världsmöte om man får sovmorgon, så turen startade kl. 7 på söndagsmorgonen. Första stopp var Sedona, denna otroligt vackra plats med sina monument av röd sandsten. Vi flanerade runt i byn som omges av dessa röda formationer, och njöt av livet. Namnet Sedona kommer från Sedona Arabella Miller Schnebly (1877–1950), som var hustru till stadens första postmästare, och som hyllades för sin gästfrihet och höga arbetsvilja. Mot eftermiddagen for vi vidare till Grand Canyon där vi skulle övernatta och vi såg solen gå ned över dalen innan vi gick till sängs.

Upp med tuppen igen, nämligen kl. 6, för att se soluppgången. Det var kallt och vi väntade och väntade för att till slut få se den mest spektakulära soluppgången någonsin, och det var värt all väntan i världen. Turen gick vidare längs kanten på Grand Canyon med ytterligare två stopp, varav ett av dem var vid The Desert View Watchtower, som konstruerades 1932 som en kopia av ett förhistorisk indianskt torn. Detta 70 fot (21 meter) höga torn är den högsta punkten på den södra kanten.

Efterresa till Sedona, Grand Canyon, Navajo Nation; Foto: Elisabet Halling

Foto: Etel Lindblom

Vi fortsatte vår färd tillbaka till Scottsdale med ytterligare ett stop som jag verkligen sett fram emot, och det var till Navajo Nation. Med sina 71 000 km2 är det, det största landområdet som tilldelats en amerikansk stam och hanteras via avtal med USA:s kongress som en suverän Indiansk-Amerikanska nation. Navajo Nation är en av de största stammarna av de nordamerikanska indianstammarna. De har rättsväsende, en stor brottsbekämpningsapparat och utbyggda sociala tjänster; sjukvård, College och andra lokala stiftelser.

Som hålet i en donut ligger Indianstammen Hopi mitt i reservatet. Hopi har mer än någon annan av USA:s ursprungsbefolkningar hållit fast vid sin traditionella och ceremoniella kultur, fastän även de har påverkats av USA:s kultur. Den traditionella näringen var självhushållning, som Hopi behärskade väl. I modern tid har införandet av elektricitet och behovet av bilar och andra konsumtionsvaror gjort att Hopi i allt högre grad använt kontanter och sökt arbete utanför sina traditionella marker vid sidan av sin traditionella försörjning. Hopi har även påverkats av masskonsumtion och alkoholism samt missionärer från flera olika trossamfund, men förblir fasta vid sina traditioner.


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.