Network Menu

PING fabriksbesök


>>> Tillbaka till startsidan med listan över alla rapporter från VM2015


Text: Cecilia Westman, SWEA Stockholm

Besök till Ping fabriken; Foto: Cecilia Westman

Foto: Cecilia Westman

Vi var sju golfande Sweor som valde att besöka fabriken där PlNG Golfklubbor tillverkas av Karsten Manufacturing.

Karsten Solheim designade sin första putter i sitt garage för många år sedan. Han är den enda golfklubbsmakare som har blivit invald i the World Golf Hall of Fame. Han gick bort år 2000, men hans söner driver och utvecklar detta familjeföretag vidare.

Vi blev mottagna av en svenska, duktig golfspelare, som sedan många år tillbaka arbetar hos PING. Hon hann berätta en hel del innan vi togs om hand av två guider som visade en film om Karsten Solheim, PING och dess gemensamma historia. Solheim började med att tillverka putters. Namnet PING kommer från ljudet när puttern träffar bollen. Efter puttern kom sedan övriga golfklubbor in i sortimentet.

Efter denna intressanta inledning togs vi om hand av en entusiastisk guide som tog oss runt i flera av de byggnader som utgör PINGs fabriksområde. Vi fick information om att PING huvudsakligen tillverkar specialbeställda golf set. En arbetsbeskrivning följer med hela vägen från klubba till klubba. De som arbetar med tillverkningen är trogna företaget, tavlor med bilder på de anställda fanns på flera ställen med information om hur länge de arbetat hos PING. Det visade sig att många arbetat både 20 år och längre. Det talar för kvalitet, de som arbetar med tillverkningen kan ofta olika moment och kan därför byta arbetsställe för att det inte ska bli för monotont.

Vi fick känna på olika typer av putters och känna på tyngden. Det är viktigt för spelare att hitta rätt klubba. Kanske inte för oss på amatörnivå, men PINGs storspelare är ju en av världens bästa, Bubba Watson. PGA-spelare.

Det fanns en familjekänsla i hela tillverkningen, massor av människor, handarbete, inga stora maskiner, vi fick också se var de tillverkade golf bagarna, men inte se någon färdig. De kan göras i alla färger och former.

När turen var slut återvände vi till starthallen och där tackade de för vårt intresse och vi tackade för turen. Vi fick några peggar som minne av turen, men inget fanns att köpa vilket vi kanske hade hoppats på. Det var inte business till varje pris, det var familjeföretaget som inte gjorde reklam för sig, det säljer sig nog själv med hög kvalitet på sina produkter. Det var den känslan jag fick.

Besök till Ping fabriken; Foto: Cecilia Westman

Foto: Cecilia Westman