Network Menu

Guidad visning av Taliesin West


>>> Tillbaka till startsidan med listan över alla rapporter från VM2015


Utflykt till Frank Lloyd Wrights ”Taliesin West”

Text: Ingrid Westin, SWEA Stockholm

Utflykt till Taliesin West; Foto: Carin Rittby-Kane

Foto: Carin Rittby-Kane

Sweornas besök till Taliesin West, Frank Lloyd Wrights vinterresidens, var en utflykt vi alla sett fram emot. Frank Lloyd Wright var och är en av USAs mest kända arkitekter (1867 – 1959). Det var en både intressant och lärorik vandring runt denna unika bostad som började byggas 1937. Wrights idé var att huset skulle anpassas till naturen och i detta fall ökenlandskapets svepande låga former. Byggnadsmaterialet var också, till största del, hämtat från den lokala naturen, sten och trä hopfogat av betong. Allt är väldigt väl genomtänkt så att känslan av att befinna sig mitt i naturen finns från husets alla vrår. Från början använde Wright canvas som takmaterial i flera av rummen för att kunna behålla känslan av att vara utomhus men i den starka solen i Arizona var det inte någon slutgiltig lösning, utan fick bytas ut mot plast efter några år.

Utflykt till Taliesin West; Foto: Eva Byléhn

Foto: Eva Byléhn

Arbetet med att förändra och förbättra denna bostad tog aldrig slut och Wright hade ständigt nya idéer och planer som han ofta själv genomförde. Vartefter åren gick utökades bostaden med nya rum, bland annat lade han till en stor matsal där han en gång i veckan bjöd in till mycket formella middagar där herrarna var klädda i smoking och damerna uppklädda i vackra klänningar. Ett annat rum som byggdes senare var den stora konsert- och teatersalongen som har en fantastisk akustik. Den som sitter längst bak i salongen kan höra när någon viskar på scenen. De flesta möbler i huset är också designade av Wright och anpassade till husets arkitektur. Om du sitter i de bekväma fåtöljerna i den stora salongen så har du en underbar utsikt ut mot bergen som du missar om du står upp. Den direkta närheten till ljuset och naturen var drivkraften bakom denna byggnads utformning. Wrights vision av Taliesin West var att undvika de hårda vintrarna i Wisconsin och i stället leva i samklang med sol, vind och natur.

Utflykt till Taliesin West; Foto: Ann Rudolf

Foto: Ann Rudolf

Det var här som Frank Lloyd Wright bodde under vinterhalvåret och det var här som hans tredje hustru bodde ända fram till sin bortgång 1985. Huset byggdes för att användas både som bostad och som kreativ mötesplats för studenter och vänner. Detta blev och är fortfarande huvudsätet för Frank Lloyd Wrights kända arkitektskola och även för The Frank Lloyd Wright Foundation, som hans tredje hustru instiftade efter hans bortgång. Då som nu tillbringar studenterna vinterhalvåret i Taliesin West i Arizona och sommaren i Taliesin, Wisconsin.

I Taliesin West kom bl. a ritningarna till Guggenheim Museet i New York till.

Då jag tidigare besökt bland annat Taliesin i Wisconsin var det också intressant att se vilken utformning och idé han har haft med denna byggnad ute i Arizonas öken. Det var viktigt för Wright att båda hans hem var anpassade till landskapets former och att materialen togs från naturen runt om respektive byggnad. Wright myntade begreppet organisk arkitektur och uttryckte sina tankar enligt följande; ”En byggnad kan endast betecknas som organisk när dess yttre och inre står i samklang med varandra, när byggnadens alla delar harmonierar med arten av dess funktion, dess läge, tillkomsthistoria och tillkomsttid.”

År 1982 utsågs Taliesin West till ett nationellt historiskt minnesmärke.


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.